Bespaar brandstof met deze tips!

Publish date: 02/01/2018

Goede voornemens: Een groener en goedkoper 2018

 

Heb jij al goede voornemens voor 2018 gemaakt? Of je nu wilt afvallen of toch opnieuw van plan bent om meer te gaan sporten, we weten allemaal hoe moeilijk het is om deze plannen lang vast te houden. Wij van ULU kunnen je hier helaas niet mee helpen (wij hebben nu al moeite ons in te houden een portie shoarma te bestellen en zijn het pasje van de sportschool ook alweer kwijt). Toch willen we je wel een steuntje in de rug geven met een goed voornemen wat meer in ons straatje past: minder brandstof verbruiken! Daarmee volbreng je twee goede voornemens in één, want je draagt bij aan een beter milieu (minder brandstof = groen) en je bespaart een hoop geld!

 

Dus wil je 2018 groener en goedkoper doorbrengen? Volg dan de volgende tips om op je brandstofverbruik te besparen:

 

1. Anticipeer op de rest van het verkeer

Je rijgedrag aanpassen kan je al een hoop brandstof schelen! Door goed vooruit te kijken kun je dingen eerder aan zien komen en hier beter op reageren. Zo hoef je minder af te remmen, kun je je auto uit laten rollen en hoef je vervolgens ook minder te accelereren. Op deze manier verspil je minder brandstof (en rijd je ook nog eens een stuk comfortabeler!)

 

2. Let op de technische staat van de auto

De toestand van je auto is bepalend voor het energieverbruik. Belangrijk is om je auto goed te onderhouden: regelmatig de olie verversen en je luchtfilter, brandstoffilter en bougies vervangen zorgt dat de verbranding optimaal is. Check ook regelmatig de bandenspanning, want te slappe band zorgt voor extra weerstand en dus een hoger verbruik.

 

3. Koude motor? Doe rustig aan!

Een belangrijke tip voor tijdens de wintermaanden: Als je de auto net opstart, is het belangrijk om het toerental laag te houden totdat deze opgewarmd is. Een koude motor verbruikt namelijk veel meer brandstof dan een warme motor (en slijt ook veel sneller).

 

4. Neem zo min mogelijk gewicht mee

Als je spullen meeneemt die je niet nodig hebt, verspil je onnodig brandstof. Denk bijvoorbeeld aan een dakkoffer of fietsenrek: ontzettend handig, maar zorgt enkel voor onnodige ballast wanneer je ze niet gebruikt. Daarnaast is het ook slim om te wachten met tanken totdat de tank op reserve staat. Tussendoor tanken zorgt juist voor extra gewicht, terwijl je nog genoeg brandstof hebt!

 

5. Let op het gebruik van elektra en airco

Wanneer je de airco aanzet, kan dit tot 10% extra brandstofverbruik leiden. Ook elektrische snufjes zoals de achterruitverwarming of stoelverwarming leveren extra verbruik op door de dynamo. Laat deze dus niet onnodig aan staan om brandstof te besparen.

 

6. Zet de Cruise Control in

Het is daarentegen juist wel slim om de Cruise Control aan te zetten. Deze heeft namelijk een positieve invloed op het brandstofverbruik van de auto. Dus beschikt je auto over een Cruise Control, maak er dan ook gebruik van! Zelfs op kleinere afstanden kan dit een hoop schelen.

 

Daarnaast hebben we nog één laatste tip: Je kunt natuurlijk ook wat extra brandstof besparen door korte afstanden te lopen of te fietsen. Meteen een goede manier om ook aan je andere goede voornemens te werken!