Onderhoud van jouw wagenpark: ULU’s voertuigenoverzicht helpt je!

Publish date: 20/10/2017

Een nieuw overzicht in het ULU platform

Het ULU platform maakt het makkelijk om overzicht te houden van al je voertuigen. Dit is sinds kort nog makkelijker met het vernieuwde voertuigenoverzicht binnen ULU: Je selecteert de informatie die je van je auto’s wil zien en het platform laat je een tabel zien met de specificaties van al je voertuigen. Zo kun je al je voertuigen vergelijken op één specifieke feature, zoals actuele kilometerstanden, brandstofstatus, APK data en onderhoudsbeurten. Inzicht krijgen in je fleet was nog nooit zo makkelijk!

 

Waarom is dit nuttig?

Dit overzicht is niet alleen ontzettend makkelijk, maar minstens net zo belangrijk! Vaak wordt in het dagelijks leven al een onderhoudsbeurt of APK controle van de eigen auto vergeten. Maar met een grotere hoeveelheid voertuigen onder je hoede, glipt er nog veel gemakkelijker iets tussendoor. Dit terwijl aangeraden wordt om gemiddeld 1 keer per jaar een kleine beurt in te plannen, of per 20.000 kilometer. Toch kan de precieze tijd of afstand tussen de onderhoudsbeurten in verschillen, omdat dit afhankelijk is van de auto zelf (deze informatie is te vinden in het onderhoudsboekje). Daarnaast heeft elke auto ook zijn eigen APK data: Afhankelijk van het brandstoftype moet vanaf het derde of vierde levensjaar de APK gedaan worden. Bovendien is per autotype en leeftijd afhankelijk of dit jaarlijks of elke twee jaar is. Het is natuurlijk lastig om per auto al deze informatie precies te onthouden en op tijd te reageren!

 

Wat is het verschil tussen APK, kleine beurt en grote beurt?

APK staat voor Algemeen Periodieke Keuring en is wettelijk verplicht vanuit Europa. De keuring is belangrijk voor zowel de verkeersveiligheid als de bescherming van het milieu. Een nieuwe benzineauto moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK, bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten daarna ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na hun eerste keuring om de twee jaar gekeurd worden, maar na hun 8e jaar moet dit elk jaar gebeuren. De keuring is een momentopname van de staat van de auto, waardoor dit geen garantie biedt dat de auto ook een heel jaar, of twee jaar, zonder verder onderhoud kan. Tijdens een APK wordt de auto aan de verplichte punten gekeurd, maar er wordt geen onderhoud gepleegd. Toch zullen veel garages kleine onderdelen die vervangen moeten worden direct meenemen.

 

Een kleine beurt is, in tegenstelling tot de APK, niet verplicht. Verder verschilt het per auto wat er tijdens een kleine beurt vervangen of onderhouden wordt. Tijdens een kleine beurt worden zo’n 20 punten gecontroleerd, zoals remmen, remvloeistof, uitlaat, bandenspanning, ruitenwissers en lampen. Die punten worden specifiek voor jouw auto voorgeschreven door de fabrikant, net als het aanbevolen onderhoudsinterval. Het vervangen van de (motor)olie en het oliefilter zitten vaak standaard in een onderhoudsbeurt. De grote beurt heeft naar maar liefst 80 punten waarop gecontroleerd wordt en is dus een uitbreiding op de kleine beurt. Ook worden filters en bougies vervangen. Jouw auto wordt dus van top tot teen gecheckt, waardoor jij of je medewerkers niet voor vervelende verassingen komen te staan!

 

Hoe kan ULU je helpen?

In het ULU platform is alle informatie van een voertuig terug te vinden. Zo weet je altijd en overal de leeftijd, kilometerstand, onderhoudsbeurten en APK data. Ontzettend handig als je meerdere auto’s hebt rijden! Je kunt als fleetowner namelijk makkelijk inspelen op de actuele voertuiginformatie en zo op tijd een onderhoudsbeurt inplannen om problemen met de auto te voorkomen. Toch iets over het hoofd gezien? Ook als een auto al daadwerkelijk problemen heeft, helpt ULU je deze op tijd te signaleren! Vaak voordat het waarschuwingslampje op het dashboard brandt, krijg je in het ULU platform al een melding van de desbetreffende auto. Zo kun je snel het voertuig voor onderhoud naar de garage brengen, waardoor deze minder lang buiten gebruik zal zijn. Door ULU’s voertuigenoverzicht zal je wagenpark dus minder lang stil hoeven te staan!