Slimmere auto’s, slimmere autodieven?

Publish date: 07/03/2018

Daling van het aantal autodiefstallen geen reden tot geruststelling

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft goed nieuws: De afgelopen jaren is het aantal autodiefstallen flink gedaald! Uit hun recente rapport bleek dat het aantal diefstallen tussen 2010 en 2017 met maarliefst 40% is afgenomen. Dit terwijl het totaal aantal personenauto’s in Nederland juist met 8% toegenomen is.

De belangrijkste reden hiervoor is waarschijnlijk de verbeterde beveiliging van auto’s. Waar het slot van een auto vroeger nog makkelijk te kraken was, zijn nieuwe voertuigen steeds beter beveiligd met slimme technologie. Een schroevendraaier alleen is niet voldoende om de geavanceerde startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen!

 

Slimme diefstal

Hoewel het dus steeds moeilijker wordt om jouw auto mee te nemen, verzinnen autodieven ook steeds slimmere manieren om dit toch voor elkaar te krijgen. Want waar auto’s voorzien zijn van geavanceerde technologie, zijn dieven dit tegenwoordig ook.

Een voorbeeld hiervan is het smart key system. Dit high-tech systeem zorgt ervoor dat je de auto kunt openen door alleen je hand bij de handgreep van de autodeur te houden, terwijl de sleutel in je jaszak kunt houden. Super handig!

Als je een nieuwe(re) auto hebt, is de kans groot dat ook jij zo’n super-geavanceerde smart key hebt. Let in dat geval goed op: Ook al ligt de autosleutel veilig in huis, dieven kunnen met een scanner het signaal ervan door de voordeur heen oppikken, deze versterken en zo de wagen starten. Dieven gebruiken hiervoor een repeater. Dit is apparatuur waarmee het radiosignaal van de sleutel wordt opgevangen en op grotere afstand opnieuw worden uitgezonden.

 

 

Dieven komen makkelijker weg

Een andere kanttekening bij het afnemende aantal autodiefstallen, is het ophelderpercentage. Volgens het CBS daalde tussen 2011 en 2015 het percentage diefstallen waarvoor de politie een verdachte in het vizier had van 11% naar 8%. Het voorlopige CBS-cijfer voor 2016 ligt daar nog onder, en staat voor nu op 6,5%.

Mogelijk komt deze daling doordat gestolen auto’s steeds vaker uit elkaar gehaald worden, waarna de onderdelen verhandeld worden. Nog voordat de politie de kans heeft gekregen het voertuig of de dader op te sporen, ligt de auto al in stukken. Het is dus belangrijk om bij een diefstal snel te handelen! Nieuwe technologie kan, naast een preventiemiddel, ook een oplossing voor na de diefstal zijn. Steeds vaker zijn auto’s uitgerust met volgsystemen: zowel vooraf ingebouwd of door middel van losse systemen, zoals een dongel. Wij schreven al eerder hoe je hiermee Geofencing in kan zetten. Hierbij stel je een gebied in en krijg een melding wanneer jouw auto dit gebied verlaat. Zo weet je direct wanneer er met de auto gereden wordt wanneer dit niet de bedoeling is, wat een teken kan zijn van diefstal, en kun je op tijd reageren!