Verbeter je rijgedrag: Hoe haal je de maximale ULU rijscore?

Publish date: 29/09/2017

Tips voor een betere rijprestatie

Mogelijk heb je het al gezien in je ULU platform: de ULU rijscoreberekeningen zijn verbeterd! Om bestuurders het beste inzicht te geven in hun rijgedrag, hebben we het systeem geoptimaliseerd waardoor de applicatie nog preciezere berekeningen kan maken. Je krijgt een nog betere inschatting van je score, en dus ook beter afgestemde feedback op je rijstijl.

Natuurlijk ontzettend handig, zo’n precieze evaluatie van je rijgedrag. Maar wij kunnen ons voorstellen dat een tegenvallende score nogal confronterend kan zijn. Geen paniek, wij van ULU zijn zo vriendelijk om ook daarbij te helpen!

In de app vind je 4 onderdelen waarop ULU je rijstijl beoordelt: accelereren, remmen, stationair en snelheid. Wij geven je hier de gouden tips om voor elk onderdeel de maximale score te behalen!

 

Accelereren

Om een goede score te behalen op Accelereren, is het belangrijk om rustig, beheerst en gecontroleerd gas te geven. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar vaak drukken bestuurders hun gaspedaal onnodig hard in. Een andere tip is om, als dit mogelijk is, de auto op Cruise Control te zetten. Door een vaste snelheid in te stellen is het niet meer nodig gas bij te geven en zal je vanzelf een stabielere snelheid houden.

Denk er daarnaast ook aan om op het juiste moment over te schakelen, zodat je motor geen overtoeren of ondertoeren hoeft te maken. Het is slim om met een benzinemotor bij 2.500 toeren op te trekken en bij een dieselmotor al bij 2.000 toeren. Op tijd optrekken voorkomt inwendige wrijvingsverliezen, wat efficiënter en zuiniger is. Naast een betere score, levert het dus ook een besparing in brandstofkosten op!

 

Remmen

In plaats van direct het rempedaal in te drukken, is het slim om op tijd het gas los te laten en de auto uit te laten rollen. Hiervoor is het belangrijk om te anticiperen op de rest van het verkeer: Vroeg reageren op je omgeving voorkomt dat je extra gas bij hoeft te geven, maar ook dat je snel moet remmen. Je ziet anderen eerder aankomen, waardoor je op tijd gas los kan laten om de auto uit te laten rollen. Ook is dit veiliger en verhoogt het je rijcomfort. Let dus op de rest van het verkeer en behaal een hogere remscore!

 

Stationair

Sta je langer dan een minuut stil? Wij raden aan om de motor van je auto dan even uit te zetten. Of je nu bij een spoorwegovergang staat, voor een open brug wacht of even stilstaat om te wachten op een medepassagier, het is verstandig om je motor niet te laten draaien. Zet de motor pas weer aan wanneer je wegrijdt en voorkom onnodig brandstofverbruik. Zo haal je een hoge score en bespaar je geld!

 

Snelheid

De snelheidslimiet is vaak een irritatiefactor voor veel bestuurders. Toch is het verstandig om je hieraan te houden. Niet alleen omdat het veiliger is, maar ook omdat het je een hoop geld kan besparen! Naast het voorkomen van verkeersboetes, levert het houden aan de maximale snelheid een brandstofbesparing op. Boven de 100 km/u neemt de luchtweerstand drastisch toe, en het brandstofverbruik dus ook. Een win-win situatie dus!

 

Al met al is het als autogebruiker en wagenparkbeheerder niet onverstandig om te letten op rijgedrag. Het is veiliger, maar ook een stuk goedkoper! Aandacht voor de bovenstaande factoren zorgt voor minder brandstofkosten en voorkomt slijtage van je auto. Dit scheelt in garagekosten en daarnaast in de tijd dat je voertuig stilstaat voor onderhoud. ULU helpt je hierbij door precies aan te geven waar je als bestuurder op kunt letten!

Op dit moment is de gemiddelde rijscore van de ULU’er 78. Een prima prestatie, maar met bovenstaande tips kan dit makkelijk verbeterd worden. Op naar de 100 punten!