Wagenparkverzekering: Nieuwe ontwikkelingen en tips

Publish date: 27/02/2018

Hoe houd je de premiekosten in de hand?

 

Elk bedrijf met een wagenpark weet dat bedrijfsvoertuigen grote kosten met zich meebrengen. Eén van de grootste kostenposten hiervan is de verzekering: Na de afschrijvings-, brandstof- en onderhoudskosten, neemt de wagenparkverzekering het grootste aandeel van de kosten voor zijn rekening. Als beheerder is het dus belangrijk om hiermee rekening te houden!

 

Nieuwe ontwikkelingen

De tijd dat iedere werknemer een eigen auto reed is voorbij. Steeds vaker implementeren bedrijven car-sharing, waarbij meerdere werknemers één auto delen. Hierdoor verandert de focus van de verzekeringsmaatschappij van de auto naar de manier waarop de auto gebruikt wordt. In plaats van het type voertuig, zal de manier waarop in het voertuig gereden wordt een steeds grotere rol gaan spelen in het bepalen van de premie.

Hierbij komt dat de premies de laatste jaren enorm stijgen, vaak zelfs met meer dan 10% per jaar! Dit komt door twee belangrijke ontwikkelingen:

  • De kosten ten gevolge van ongelukken is gegroeid: Auto’s worden steeds luxer, dus de kosten voor het vervangen van onderdelen ook. De steeds uitgebreidere technologische functies waarmee voertuigen uitgerust zijn, moeten natuurlijk ook hersteld worden bij een aanrijding.
  • Sinds 2016 is er een nieuwe Europese regelgeving: Solvency II. Deze regelgeving schrijft voor dat verzekeringsmaatschappijen een groter kapitaal achter de hand moeten hebben om de risico’s van hun verzekerden te kunnen opvangen.

 

Richt je op de berijder!

Het is dus de moeite waard om deze kostenpost goed onder controle te houden. Een manier om dit te kunnen doen is door het inzetten van nieuwe technologie. Hiermee kun je de kosten voor het verzekeren van je wagenpark op twee manieren in de hand houden: door het volgen en het assisteren van jouw berijders.

Gezien het feit dat de auto steeds vaker gedeeld wordt, moet je goed bijhouden wie wanneer rijdt. Het is als fleetowner dus aan te raden om jouw berijders zogezegd “in te laten checken” in de auto, bijvoorbeeld door middel van een app. Wanneer je rij-data vanuit jouw voertuig verzamelt, kun je zo precies in kaart brengen hoe jouw berijders rijden. Door hun rijgedrag te volgen zie je precies wie er een risico vormt, nog voordat er écht ongelukken gebeuren!

Met dezelfde technologische snufjes kun je jouw berijders ook helpen. Door inzichtelijk te maken hoe zij rijden, bied je ze de mogelijkheid om hun gedrag te verbeteren. Misschien heeft één van jouw werknemers wel geen idee dat hij vaak veel te hard rijdt. Of is er iemand die onbewust de neiging heeft om te snel op te trekken. Door rijgedrag te meten, kun je meer bewustwording creëren en bespaar jij kosten op jouw verzekeringspremie!

 

Blijf dus up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wagenparkverzekeringen en maak jouw voertuigen en berijders connected. Benieuwd hoe ULU je hierbij kan helpen? Neem contact met ons op!